7 superpotravin bohatých na flavonoidy
Flavonoidy patří mezi důležité látky s antioxidačními účinky. Hrají významnou roli v prevenci chronických onemocnění, jako jsou cukrovka, osteoporóza a kardiovaskulární choroby, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Jaké jsou nejbohatší zdroje flavonoidů?
Kakao
Kakao, to skutečné bez přidaného cukru a chemikálií, obsahuje mnohem více flavonoidů než většina jiných rostlin. Kombinací obsažených flavonoidů je zcela jedinečné. Pražením kakaových bobů, přidáním chemikálií a cukru při výrobě čokolády se však účinky kakaa snižují na minimum.
Čtěte také: Co jsou to flavonoidy a jak působí na naše tělo
Lesní plody
Borůvky, ostružiny, brusinky, maliny, jahody. Každé obsahují specifický koktejl flavonoidů, proto je dobré jejich konzumaci střídat.
Platí zde jednoduché pravidlo: čím víc tmavé a čím víc zralé, tím více flavonoidů obsahuje.
Švestky a ovoce
Nejvíce flavonoidů obsahují, pokud jsou konzumovány čerstvé a se slupkou. Ovoce obecně obsahuje vysoké dávky flavonoidů, ideální je bio kvalita.
Ořechy a fazole
Některé ořechy a většina druhů fazolí je bohatým zdrojem flavonoidů. Ideální jsou tmavé fazole, z ořechů pak vlašské, pekanové, kešu a pistácie. Konzumujeme ideálně v bio kvalitě.
Zelenina
Jednou z funkcí flavonoidů je dávat rostlinám, ovoci a zelenině barvu. Je tak na snadě, že jedním ze základních zdrojů je i zelenina. Bohatým zdrojem flavonoidů papriky, rajčata a cibule. Ze zelených zdrojů např. řapíkatý celer, brokolice a artyčoky.
Čaj a červené víno
Červené víno a čaj jsou odborníky považovány za cenný zdroj antioxidantů. Konzumace v přiměřené míře je prevencí kardiovaskulárních chorob a zpomaluje stárnutí.