Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Bramborový salát je naše česká klasika, dopřáváme si ho na vánoce ke kaprovi nebo k vysmaženým řízečkům i mimo zimní svátky. S ním je tady i věčné dilema: s majonézou nebo bez? Mrkněte na tento recept a sami se rozhodněte.

Suroviny:

1 kg salátových brambor
4 vejce vařené natvrdo
1 větší cibule
10 kyselých okurek
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
sůl, pepř
ocet
voda
cukr
nové koření
bobkový list

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Stejně tak kořenovou zeleninu uvaříme a nakrájíme nadrobno, přidáme na stejně velké kostky nakrájená vajíčka a kyselé okurky. Aby se nakrájené jemné kostky surovin neponičily, je třeba salát míchat velice opatrně.

TIP: Nejlépe a nejšetrněji suroviny promícháte rukou!

Zálivku si připravíme v malém kastrůlku. Do 3 dcl vody přidáme 3 lžíce octa, lžičku soli, 3 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Krátce povaříme, přidáme cukr či ocet dle chuti. Po zchladnutí salát touto zálivkou zalijeme, opět promícháme opatrně rukou. Nebojte se lák dát do salátu celý, brambory a ostatní ingredience hodně tekutin pohltí. Ochutnáme a případně dosolíme či přidáme kyselý okurek/vejce dle potřeby. Takto připravený bramborový salát vložíme do lednice a necháme přes noc odpočinout.

TIP: Pokud si salát bez majonézy neumíte představit a jogurt není chuťově to pravé majonézové, vyzkoušejte majonézu pouze jogurtem nastavit půl na půl.

Tímto jsme učinili základ našemu nadcházejícímu rozhodnutí. Salát máme nachystaný a je už jen na nás, zda přidáme majonézu, někdo dokonce tatarku nebo jen jogurt. Díky pikantnímu láku je salát dostatečně vláčný a chutný i bez dalších přídavků. Troška domácí majonézy nemusí být hříchem, ale naopak dodá tělu potřebné nenasycené mastné kyseliny a kvalitní vaječné bílkoviny. Jak připravit domácí majonézu? Inspirujte se!

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone