Brambory: vařené vs. pečené
Jaká je nejvhodnější příprava brambor pro zachování důležitých látek a z hlediska výživových hodnot? Brambory samy o sobě obsahují vysoký podíl škrobů, které se díky vysokým teplotám (při pečení, smažení, fritování) štěpí na jednoduché sacharidy. Tím se zvyšuje jejich kalorická hodnota oproti vařeným bramborám až o celou jednu třetinu. Navíc – málokdo bude brambory zapékat jen tak samotné bez tuku, tedy je třeba připočíst i tento faktor.
Z hlediska uchování vitamínů a minerálů je ideální šťáva ze syrových brambor, ale i po tepelné úpravě jsou stále nezanedbatelným zdrojem vitaminu C a B, stejně tak obsahují i vysoký podíl vlákniny. Pro co největší zachování vitaminů a minerálů je doporučována úprava neloupaných brambor – zde se však jedná o dvousečnou zbraň – pod slupkou brambora sice obsahuje nejvíce tělu prospěšných látek, ale také toxinů pohlcených z půdy. Proto pokud brambory pečete či vaříte ve slupce, vybírejte nepoškozené a pořádně je opláchněte.
Z hlediska výživových hodnot v tomto souboji vítězí brambora vařená.
TIP: Pokud chcete dosáhnout pečeného efektu, můžete brambory ve slupce uvařit a po té nasucho opéct na teflonové pánvi.