Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Domácí šunka není nijak pracná, jen chce svůj čas, aby se suroviny správně odležely. Odměnou vám bude jedinečný chuťový zážitek a přesná kontrola nad složením výrobku.

Suroviny:

1kg kuřecího masa
1 lžička soli
1 lžíce medu
1 dl vody
2 střívka na tlačenku  o průměru cca 7cm

Maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 2 x 2 až 2,5 x 2,5 cm. Čtyři z nich vezmeme a pomeleme nebo nakrájíme na hodně kousky. Všechno maso a další ingredience dáme do mísy a hněteme tak dlouho, dokud se nám na rukou nezačne tvořit sliz.

TIP: Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do šunky přidat česnek, papriku či pepř. Příjemnou změnou je částečně využít i kostky z libového vepřového masa.

Zakryjeme a necháme 12 hod.  odpočívat v lednici. Poté směs znovu prohněteme a dáme zpět do lednice. Opakujeme 3krát vždy po 12 hod. Takto připravené maso vměstnáme do střívek.

TIP: Pozor na bublinky vzduchu. Čím méně, tím lépe. Vzduchové bublinky mohou způsobit praskání střívek.

Střívka zasukujeme a hodinu vaříme při teplotě 80 až 85 °C. Během vaření střívka v pravidelných intervalech otáčíme, aby se rovnoměrně uvařily všechny části.

Hotovou šunku necháme zchladnout a dáme do lednice, krájíme za studena. Spotřebujeme do 3 dní či uchováváme v mrazáku.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone