Domácí šunka
Domácí šunka není nijak pracná, jen chce svůj čas, aby se suroviny správně odležely. Odměnou vám bude jedinečný chuťový zážitek a přesná kontrola nad složením výrobku.
Suroviny:
1kg kuřecího masa
1 lžička soli
1 lžíce medu
1 dl vody
2 střívka na tlačenku o průměru cca 7cm
Maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 2 x 2 až 2,5 x 2,5 cm. Čtyři z nich vezmeme a pomeleme nebo nakrájíme na hodně kousky. Všechno maso a další ingredience dáme do mísy a hněteme tak dlouho, dokud se nám na rukou nezačne tvořit sliz.
TIP: Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do šunky přidat česnek, papriku či pepř. Příjemnou změnou je částečně využít i kostky z libového vepřového masa.
Zakryjeme a necháme 12 hod. odpočívat v lednici. Poté směs znovu prohněteme a dáme zpět do lednice. Opakujeme 3krát vždy po 12 hod. Takto připravené maso vměstnáme do střívek.
TIP: Pozor na bublinky vzduchu. Čím méně, tím lépe. Vzduchové bublinky mohou způsobit praskání střívek.
Střívka zasukujeme a hodinu vaříme při teplotě 80 až 85 °C. Během vaření střívka v pravidelných intervalech otáčíme, aby se rovnoměrně uvařily všechny části.
Hotovou šunku necháme zchladnout a dáme do lednice, krájíme za studena. Spotřebujeme do 3 dní či uchováváme v mrazáku.