Halušky se zelím
Tradiční vyhlášené slovenské jídlo si snadno připravíte i sami doma. Příprava je časově nenáročná a výsledek rozhodně bude stát za to!
Suroviny:
5 středních brambor
1 vejce
1 hrníček hladké mouky
1 hrníček žitné mouky
2 lžičky soli
tuk na promaštění
kysané zelí
Než začneme s přípravou těsta, necháme vařit pořádný hrnec vody. Na vytvoření stejně velkých haluškových noků budeme potřebovat speciální děrované síto – k dostání je v domácích potřebách nebo ve větších obchodech.
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl, mouku a pořádně zamícháme. Těsto musí být hodně husté, aby se ve vodě nerozvařilo, takže podle potřeby přidáváme mouku.
Těsto dáváme po částech do děrovaného síta a mícháním propasírujeme do vařící vody. Nočky vaříme cca 10 min.
TIP: Během pasírování nočky v hrnci občas promícháme a odlepíme ode dna.
Než se nočky uvaří, připravíme si tuk na jejich promaštění. Klasicky to bývá opečená slanina – tedy vyškvařené sádlo z ní. Výrazně dietnější variantou je na oleji orestovaná cibulka.
Uvařené nočky slijeme a dáme do mísy, ve které je promícháme tukem, aby se příliš nelepily. Přidáme kyselé zelí a můžeme servírovat!
TIP: Pokud si hlídáte linii, ale nedokážete si odepřít pro halušky typické škvarky, omastěte směs cibulkou osmahlou na oleji a škvarky přidejte až na talíři bez vypraženého sádla. Jejich množství je na vás – takže s rozumem!