Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Tradiční vyhlášené slovenské jídlo si snadno připravíte i sami doma. Příprava je časově nenáročná a výsledek rozhodně bude stát za to!

Suroviny:

5 středních brambor

1 vejce

1 hrníček hladké mouky

1 hrníček žitné mouky

2 lžičky soli

tuk na promaštění

kysané zelí

Než začneme s přípravou těsta, necháme vařit pořádný hrnec vody. Na vytvoření stejně velkých haluškových noků budeme potřebovat speciální děrované síto – k dostání je v domácích potřebách nebo ve větších obchodech.

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl, mouku a pořádně zamícháme. Těsto musí být hodně husté, aby se ve vodě nerozvařilo, takže podle potřeby přidáváme mouku.

Těsto dáváme po částech do děrovaného síta a mícháním propasírujeme do vařící vody. Nočky vaříme cca 10 min.

TIP: Během pasírování nočky v hrnci občas promícháme a odlepíme ode dna.

Než se nočky uvaří, připravíme si tuk na jejich promaštění. Klasicky to bývá opečená slanina – tedy vyškvařené sádlo z ní. Výrazně dietnější variantou je na oleji orestovaná cibulka.

Uvařené nočky slijeme a dáme do mísy, ve které je promícháme tukem, aby se příliš nelepily. Přidáme kyselé zelí a můžeme servírovat!

TIP: Pokud si hlídáte linii, ale nedokážete si odepřít pro halušky typické škvarky, omastěte směs cibulkou osmahlou na oleji a škvarky přidejte až na talíři bez vypraženého sádla. Jejich množství je na vás – takže s rozumem!

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone