Jáhelky s jablky a skořicí
Lehké, křupavé a tělu prospěšné… to jsou jáhelné sušenky, které svým tvarem i chutí připomínají cookies. Jáhly dodají vašemu tělu spoustu potřebných minerálů, blahodárný vliv mají především na žaludek, slinivku a žlučník. Nezahleňují a naopak pomáhají vyrovnat vlhkost v těle, tedy pokrmy z nich jsou vhodné při rýmě a dýchacích potížích. Vyzkoušejte jáhelky a přidejte je do svého vánočního sortimentu cukroví!
Suroviny:
150 g jáhel
3 dcl vody
2 dcl mléka
2 jablka
30 g brusinek
30 g nasekaných mandlí
2 lžičky skořice
1 lžíce medu
1 vejce
Jáhly několikrát prolijeme vařící vodou, dáme do hrnce a spolu s vodou necháme povařit. Mezitím oloupeme jablíčka a nakrájíme na menší kousky, přidáme spolu k jáhlám a dusíme. Až se voda začne vypařovat a směs houstnout, přidáme mléko a opět za občasného míchání dusíme. Brusinky pokrájíme na malé kousky a ke směsi přidáme spolu s mandlemi a skořicí. Dusíme do změknutí jáhel, tedy cca 20 min. od počátku vaření. V hrnci nám vznikne hustá kaše. Přikryjeme pokličkou a necháme dojít. Až směs lehce zchladne, přidáme lžíci medu.
TIP: Pokud byste med přidali už během vaření, spálil by se – sladká chuť by nebyla tak výrazná a ztratil by většinu své výživové hodnoty.
Do vychladlé směsi přidáme vajíčko a pořádné promícháme. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme lžící pravidelná kolečka.
Pečeme v troubě na 220 °C cca 15 min. až kolečka zezlátnou. Po upečení ihned sundáme z papíru, aby se nepřichytila.
TIP: Pokládejte kolečka na utěrku či ručník, krásně pohltí vlhkost, ale přitom se k jáhelkám nepřichytí.
Suroviny v jahelkách můžete obměňovat podle své chuti. Výborné jsou také s banánem, kokosem a kakaem.
Pingback: Co s jablky? Tipy a recepty | Bydlení nás baví!()