Jáhelný nákyp
Jáhelný nákyp nebo taky jáhelník si můžete upéct naslano i nasladko. Vyzkoušejte slanou variantu s tvarohem a parmazánem.rpk-tramplin.ru
Suroviny:
100 g jáhel
250 g (vanička) tvarohu
50 g parmazánu
2 vejce
3 stroužky česneku
kolečka pórku
sůl
pepř
Jáhly spaříme horkou vodou, přecedíme, opět zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Tvaroh, vejce a parmazán vymícháme do hladka, přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek (či jiné koření dle chuti). Do těsta vmícháme jáhly, podle potřeby ještě dosolíme a směs nalijeme do zapékacích misek. Uvedená dávka je pro dvě porce – ideálně do malé dortové formy o průměru 18 cm.
Na těsto poklademe kolečka pórku.
Pečeme 40 – 60 min. na 180 °C. Pokud vrchní část zlátne příliš rychle, zakryjeme formu alobalem nebo pečicím papírem.
Podáváme teplé nebo vychlazené, nákyp se hodí jako příloha i samostatně jako hlavní jídlo např. s restovanými žampiony.