Jáhlová kaše na způsob rizota
Jáhly jsou tradiční staročeskou potravinou, obsahem živin a minerálů pomáhají tělu získat prospěšné látky, usnadňují trávení, zlepšují krevní oběh a jsou doporučovány při léčbě rýmy a horních cest dýchacích. S jáhly lze pracovat na mnoho způsobů – lze je využít stejně jako rýži či kuskus. Vyzkoušejte jejich slanou variantu!
Suroviny: (na 1 porci)
70 g jáhel
30 g kvalitní šunky
20 g uzeného sýra
50 g ricotty
pórek
cuketa
česnek
olivový olej
sůl, pepř
Jáhly spaříme horkou vodou a slijeme. Na pánev dáme lžičku oleje a orestujeme na kostky nakrájenou šunku, cuketu a pórek. Směs osolíme a podlijeme vodou. Přidáme spařené jáhly a dobře promícháme. Ztlumíme plamen a směs dusíme pod pokličkou. Za občasného míchání přiléváme vodu (ideálně horkou z varné konvice).
V misce smícháme ricottu s nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem.
Až se jáhly uvaří, odstavíme pánev z plamene a lehce vmícháme obsah misky. Z pánve servírujeme rovnou na talíř.
TIP: Hotové jídlo můžete zasypat krájeným čínským zelím viz obrázek!