Jáhlové rizoto
Vyzkoušejte jáhelný recept plný zeleniny na způsob italského risotta!
Suroviny: 1 menší cibule, 2 rajčata, půl zelené papriky, 50 g jahel, 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej.
Na hotové jídlo: olivový olej, parmezán.
Na velké pánvi osmahneme na lžičce olivového oleje na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájenou papriku, rajčata na půlměsíčky. Vše dusíme pod pokličkou do změknutí papriky, v případě nutnosti podléváme vodou.
Během dušení zeleniny si připravíme jáhly. Abychom je zbavili nahořklé chuti, několikrát je přelijeme vroucí vodou. Takto spařené jáhly přidáme do hotové zeleninové směsi, zalijeme vodou (cca 2 dcl). Osolíme a přidáme propasírovaný česnek. Zamícháme a necháme dusit do vypaření vody.
Před podáváním zakápneme čerstvým panenským olivovým olejem a posypeme parmazánem.
TIP: Recept můžete různě obměňovat podle aktuálních kalorických potřeb.
- Pro snížení obsahu tuku a zvýšení bílkovin můžete parmezán nahradit tvarohem na strouhání.
- Cibuli nemusíte smažit na oleji, můžete rovnou dusit na vodě.
- Pro zvýšení porce zeleniny můžete přidat na kostičky nakrájený či nastrouhaný patizon, lilek nebo cuketu.