Jedinečný slaný koláč: quiche
Quiche je tradiční slaný francouzský koláč, který můžete mít teplý k obědu a studený ke svačince. Vyzkoušejte některý z receptů a podlehněte jeho kouzlu.
Tradiční koláč můžeme rozložit na tři základní složky: těsto a dvě náplně.
Základní těsto
250 g hladké mouky
150 g másla
1 vejce
lžička soli
dvě lžíce vody
TIP: Připravte si nutričně zajímavější a zdravější variantu. Přidejte k pšeničné mouce mouku žitnou v poměru 1:1 (kdyby bylo žitné mouky více, těsto by se drolilo). Přidáte-li 50 g olivového oleje, vystačíte si už jen s 50 g másla a těsto získá nezaměnitelné olivové aroma.
Těsto necháme na dvě hodinky odležet v lednici. Následně jen prsty rozprostřeme do klasické dortové formy tak, abychom vytvořili okraj vysoký 2 – 3 cm.
První náplň
Záleží na vás a na vaší chuti. Může být čistě zeleninová nebo také masová.
Kuřecí: orestujeme cibulku a na menší kostky nakrájená kuřecí prsa, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Dusíme do změknutí cukety. Necháme vychladnout a směs rozložíme na ve formě rozprostřené těsto.
Zeleninová: Plátky cukety krátce osmahneme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Nakrájíme rajčata na plátky. Jednotlivé plátky střídáme a pokládáme je do vějíře na připravené těsto.
Bolognese: Připravíme klasickou omáčku bolognese z mletého masa, cibule, mrkve a červeného vína. Necháme vychladnout a směs rozložíme na ve formě vypracované těsto.
Druhá náplň
Vždy se bude jednat o jakousi zálivku, ale i zde si můžete pohrát s fantazií a chutí.
Ricotta: 100 g ricotty vyšleháme s 2 dcl mléka, přidáme dvě vejce, osolíme.
Ementálská: 100g sýru ementálského typu, 120 g zakysané smetany, 2 vejce, sůl.
Vytvořenou směsí zalijeme celý quiche a dáme na 40 min. péct na 180 stupňů.
Fantazii se meze nekladou! Dobrou chuť!