Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Vánoce jsou za dveřmi, je třeba přemýšlet nad štedrovečerním menu. Copak dobrého budete připravovat vy? Smaženého kapra s majonézovým salátem nebo vyzkoušíte staročeskou klasiku?

Suroviny:

1 kg kapra
100 g mrkve
50 g petřele
50 g celeru
2 cibule
40 ml octa
2 citróny
40 g hnědého třtinového cukru
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
100 g povidel
400 ml červeného vína
tymián
100 g perníku na strouhání
50 g sušených švestek
50 g plátků mandlí
50 g rozinek
100 g másla

Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulí dáme do vody, přidáme ocet, z citrónu vymačkanou šťávu, nastrouhanou citrónovou kůru, cukr, trochu soli, bobkový list, celý pepř a nové koření. Vše krátce provaříme. Do takto připravené směsi vložíme porce kapra, které uvaříme do měkka. Poté je opatrně vyjmeme, dáme do tepla, a do vývaru vmícháme povidla, víno a snítku tymiánu. Vše přivedeme k varu, zahustíme nastrouhaným perníkem a necháme asi deset minut provařit. Až omáčka zhoustne, scedíme ji a je-li třeba, dochutíme. Na závěr vmícháme kousky sušených švestek, plátky mandlí a rozinky a na zjemnění chuti zašleháme máslo.

TIP: Nechte omáčku do druhého dne odpočinout. Chutě se propojí a rozleží!

Jako přílohu podávejte knedlík, mandlové či bramborové krokety nebo lokše.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone