Kokosový cukr z květů palmy, jaký má vliv na naše zdraví?
Kokosový cukr je nyní v kurzu a přidává se do mnoha pokrmů, kde nahrazuje běžný bílý cukr. Jaké jsou jeho účinky na naše zdraví?
Kokosový cukr vzniká vysušením nektaru z kokosových květů. Je ideální variantou medu pro vegany a vyznavače RAW stravování.
Složení kokosového cukru
Kokosový cukr není sice žádná super vitaminová bomba, ale na rozdíl od běžného cukru obsahuje stopové množství vitaminu C, hořčíku, draslíku, fosforu, vápníku, zinku, železa a mědi. Kokosový cukr obsahuje také malé množství antioxidantů, jako jsou flavonoidy či polyfenoly. Také v něm můžete nalézt vitamin B inositol, známý jako spouštěč dobré nálady.
Nízký glykemický index
Glykemický index udává rychlost využití glukózy v krvi. Kokosový cukr má glykemický index (GI) 35, GI pro bílý cukr se pohybuje mezi 60 – 75. Prudké výkyvy hladiny krevního cukru mohou vést k cukrovce či jiným kardiovaskulárním chorobám.
Čtěte také: Kokosový cukr vs. běžný bílý cukr