Konopné mléko
Výživné rostlinné mléko vhodné pro alergiky. Neobsahuje lepek ani laktózu, je vhodné pro osoby s alergií na sóju i ořechy. S přípravou je třeba začít alespoň den dopředu, ale výsledek stojí za to!
Suroviny:
- neloupaná konopná semínka
- voda
Pomůcky:
- mixér
- husté síto či tkanina na přecezení
Konopná semínka dáme do nádoby s vodou v poměru 1:3 a necháme nabobtnat. Min. na 24 hod., ideálně po dobu až semínka vyklíčí, tedy 1 – 3 dny. Vodu měníme 2x denně.
Nabobtnaná, ideálně i naklíčená semínka rozmixujeme s vodou v poměru 1 : 2, vnikne šedá kaše, kterou přecedíme přes hustý cedník či plátno. Odpad (slupky ze semínek) vyhodíme.
TIP: Konopné mléko je vhodné do kávy, omáček či koktejlů. Hustota mléka závisí na množství vody.
Hotové mléko je určeno k okamžité spotřebě, v lednici vydrží až 3 dny.
-
jája