Lokše
Lokše jsou neodmyslitelnou součástí slovenské kuchyně. Místo knedlíku se podávají k vypečené husičce nebo se jí jen tak samostatně plněné na slano i na sladko. Jsou pečené na sucho, takže mohou být lehkou alternativou ke smaženým kroketám nebo bramborákům.
Suroviny:
1 kg brambor
300 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
husí sádlo nebo máslo na omaštění
TIP: Vyzkoušejte v kombinaci se žitnou či špaldovou moukou!
TIP NA SVAČINKU: Vyzkoušejte celozrnné lokše plněné tvarohem s medem a ořechy nebo solí a čenekem!
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, sůl a vejce a vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky. Každý z nich pak rozvalíme na tenkou placku. Takto připravené placky nasucho opečeme z obou stran. Horké lokše ihned omastíme horkým husím sádlem nebo máslem.
TIP: Místo husího sádla nebo másla vyzkoušejte panenský olivový olej!
Hotové lokše podáváme jako přílohu k jídlům namísto knedlíků. Na slano jsou vyhlášenou lahůdkou plněné husími játry či jen kysaným zelím. Sladké varianty jsou známé se švestkovými nebo jablečnými povidly, mákem či jen se skořicovým cukrem.