Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Lokše jsou neodmyslitelnou součástí slovenské kuchyně. Místo knedlíku se podávají k vypečené husičce nebo se jí jen tak samostatně plněné na slano i na sladko. Jsou pečené na sucho, takže mohou být lehkou alternativou ke smaženým kroketám nebo bramborákům.


Suroviny:
1 kg brambor
300 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
husí sádlo nebo máslo na omaštění

TIP: Vyzkoušejte v kombinaci se žitnou či špaldovou moukou!

TIP NA SVAČINKU: Vyzkoušejte celozrnné lokše plněné tvarohem s medem a ořechy nebo solí a čenekem!

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, sůl a vejce a vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky. Každý z nich pak rozvalíme na tenkou placku. Takto připravené placky nasucho opečeme z obou stran. Horké lokše ihned omastíme horkým husím sádlem nebo máslem.

TIP: Místo husího sádla nebo másla vyzkoušejte panenský olivový olej!

Hotové lokše podáváme jako přílohu k jídlům namísto knedlíků. Na slano jsou vyhlášenou lahůdkou plněné husími játry či jen kysaným zelím. Sladké varianty jsou známé se švestkovými nebo jablečnými povidly, mákem či jen se skořicovým cukrem.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone