Máte rádi sladké snídaně?
Jste zvyklí na sladké snídaně, ale bojíte se, že se vaše chutě neslučují se zdravým jídelníčkem? Nastartujte svůj den vyvářenou snídaní plnou komplexních sacharidů a kvalitních bílkovin!
Jáhlová kaše
Malá kulatá žlutá zrnka jsou plná zdraví, dejte si jich plnou misku! Pamatujte, že před samotným vařením musíte jáhly několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavili nahořklé chuti a plně se rozvinula jejich typická sladkost. Jáhly můžete vařit v mléce či vodě v poměru 1:2, záleží jen na vaší chuti. Pokud jáhly vaříme ve vodě, zamíchejte je hotové s ovocným tvarohem, posypte skořicí a získáte zdravý start dne. Jáhly vařené v mléce doplníme kouskem ovoce, nakrájeného banánu, ananasu či nastrouhaného jablíčka, skořice ještě přidá na sladkosti. Mlsné jazýčky si mohou kaši posypat ořechovou směsí či rozinkami nebo sušenými brusinkami. Fantazii se meze nekladou!
Pohanková kaše
Pohanka se opět vrací do módy, ale není to jen trend, který stojí za její oblíbeností. Je to především jemná nasládlá chuť plná zdraví prospěšných látek. Kaši připravujeme z pohankové krupice, ta je k dostání nejen ve zdravých výživách, ale i ve větších obchodech. Pohankovou kaši připravujeme podobně, jako kaši jáhlovou. Na rozdíl od ní je velice podobná dětské krupičce, takže můžete sladce zavzpomínat na své dětství. Je jemná a příjemně nasládlá.
Do vroucí vody nasypeme pohankovou krupici, mícháme do zhoustnutí. Po zchladnutí můžete přidat lžičku medu (aby se nespálil). Nalijte na talíř a pak už je vše jen na vaší chuti! Můžete posypat kakaem, skořicí, nakrájet kousek ovoce. Zajímavou obměnou je kaši obohatit o rozvařené ovoce: v hrnci na kaši na troše vody vaříme nakrájená jablka (švestky atd.) do změknutí a kašovitého rozvaření. Pak přidáme mléko a pokračujeme v přípravě pohankové kaše, viz výše. Přejeme dobrou chuť!
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou ideální, pokud ráno nemáte čas na vaření kaší. Ráno je jen stačí zalít horkou vodou, na ně nakrájet čerstvé ovoce a jako třešničku je pokrýt bílým jogurtem a posypat skořicí. Vločky velice dobře tahají vlhkost z potravin, takže s nimi můžete experimentovat. Nechte je na noc odležet promíchané s kefírem nebo sladkým tvarohem a uvidíte, co vše se dá vykouzlit!