Ovocná omáčka
Pokud máte doma čerstvé ovoce, vyzkoušejte namísto kupované marmelády čerstvou ovocnou omáčku. Použít ji můžete na palačinky, ke knedlíkům nebo jako přeliv k ovocným dortům. Skvěle se hodí místo cukru do jogurtů či tvarohu jako doplněk svačiny.
Suroviny:
500 g ovoce
1 dcl vody
třtinový cukr podle potřeby
kakao, skořici, zázvor, hřebíček, badyán či kardamon na dochucení
Ovoce očistíme, a pokud má tvrdou slupku, tak i oloupeme (např. jablka, hrušky). Nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce. Podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni. Za občasného míchání postupně podle potřeby doléváme vodu – to ale často není nutné, ovoce pustí dostatek šťávy vlastní.
TIP: Omáčku nemusíte dělat jen z jednoho druhu ovoce, přidat můžete sušené ovoce nebo rozinky.
Na závěr, až se ovoce rozvaří, přidáme cukr podle potřeby. Mnohdy je ovoce samo o sobě natolik sladké, že je již není třeba doslazovat. Podle chuti přidáme koření.
Pingback: Co s jablky? Tipy a recepty | Bydlení nás baví!()