Ovocná složka v jogurtech
Při výběru jogurtů jsme lákáni na probiotické kultury, které „prospívají našemu bříšku“. Při hledání vhodné produktu tak není divu, že většina kupujících hledá ve složení právě je – a čím jich je tam vypsáno více, tím lépe. Z čeho se ale vyrábí ta část, která dává jogurtu příchuť?
Základní složení jogurtů bývá prakticky stejné mléko (v horším případě sušené)/smetana, jogurtová a probiotická kultura. Pro lepší chuť najdete v mnoha bílých jogurtech také přírodní či umělý cukr a pro lepší konzistenci v nízkotučných variantách želatinu. Jaké je však složení ovocné ochucující složky? Ideálně kousky rozváženého oslazeného ovoce nebo prostě džem. Pojďme se podívat na reálné produkty, z pošetilého důvodu jsme vybrali borůvkový jogurt.
Fantasia
ovocná složka: borůvky, cukr, glukozo-fruktozový sirup, kukuřičný modifikovaný škrob, E440 Pektiny E412 Guma guar, antokyany, E331 Citronany sodné (Citráty sodné), E333 Citronany vápenaté (Citráty vápenaté), E330 Kyselina citronová, aroma
Activia
ovocná složka: borůvky, cukr, glukozo-fruktozový sirup, borůvkový džus, modifikovaný kukuřičný škrob, koncentrát z červené řepy, extrakt z ovoce a zeleniny, aroma, E330 Kyselina citronová, E331 Citronany sodné (Citráty sodné), E440 Pektiny
Choceňský smetanový jogurt
ovocná složka: cukr, borůvka, aroma
Selský jogurt Hollandia
ovocná složka: cukr, borůvka, aroma
Nevíte si rady s „éčky“? Které je zdraví neškodné a které naopak životu nebezpečné? Podívejte se na seznam přidaných látek v potravinách, lidově zvaných „éček“ a udělejte si jasno.