Palačinky, po kterých se oblíznete
Máte rádi palačinky, ale ty klasické jsou pro vás moc sladké a tučné? Receptík s celozrnnou variantou vás určitě potěší a zahřeje na bříšku. Jako náplň jsme zvolili tvaroh s domácí marmeládou. Pochutnejte si!
Recept je cca na 4 kousky, tedy ideálně pro jednu osobu.
Suroviny:
2,5 dcl mléka
1 vejce
cca 40 g hladké mouky
Pro celozrnnou variantu použijeme žitnou či špaldovou mouku v poměru 1/2 hladké a ½ žitné/špaldové nebo 1/3 hladké, 1/3 žitné a 1/3 špaldové. Pokud použijete špaldovou mouku, počítejte s tím, že těsto bude hutnější a palačinky budou tlustší.
Mléko našleháme s vajíčkem a postupně přidáváme mouku do té doby, dokud se nevytvoří hladké těstíčko.
TIP: Pokud je těstíčko řídké, nechte jej chvíli odležet, mouka postupně pohltí část tekutin.
Pečeme bez tuku na teflonové pánvi z obou stran dozlatova, těsto rozléváme na pánev malou naběračkou a krouživými pohyby rozprostřeme do všech stran.
Náplně:
tvarohová – tvaroh naředíme trochou mléka, přidáme lžičku medu nebo melasy. Můžeme přisypat nasekané ořechy, rozinky či sušené brusinky.
ovocná – na trošce vody podusíme kousky ovoce, např. jablíčka, švestky, jahody nebo banán. Ovoce se rozvaří a domácí marmeláda je na světě!
Hotové palačinky potřeme tvarohovou náplní a zakápneme vytvořenou domácí marmeládou. Zabalíme a posypeme skořicí.