Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Máte rádi palačinky, ale ty klasické jsou pro vás moc sladké a tučné? Receptík s celozrnnou variantou vás určitě potěší a zahřeje na bříšku. Jako náplň jsme zvolili tvaroh s domácí marmeládou. Pochutnejte si!

Recept je cca na 4 kousky, tedy ideálně pro jednu osobu.

Suroviny:

2,5 dcl mléka

1 vejce

cca 40 g hladké mouky

Pro celozrnnou variantu použijeme žitnou či špaldovou mouku v poměru 1/2 hladké a ½ žitné/špaldové nebo 1/3 hladké, 1/3 žitné a 1/3 špaldové. Pokud použijete špaldovou mouku, počítejte s tím, že těsto bude hutnější a palačinky budou tlustší.

Mléko našleháme s vajíčkem a postupně přidáváme mouku do té doby, dokud se nevytvoří hladké těstíčko.

TIP: Pokud je těstíčko řídké, nechte jej chvíli odležet, mouka postupně pohltí část tekutin.

Pečeme bez tuku na teflonové pánvi z obou stran dozlatova, těsto rozléváme na pánev malou naběračkou a krouživými pohyby rozprostřeme do všech stran.

Náplně:

tvarohová – tvaroh naředíme trochou mléka, přidáme lžičku medu nebo melasy. Můžeme přisypat nasekané ořechy, rozinky či sušené brusinky.

ovocná – na trošce vody podusíme kousky ovoce, např. jablíčka, švestky, jahody nebo banán. Ovoce se rozvaří a domácí marmeláda je na světě!

Hotové palačinky potřeme tvarohovou náplní a zakápneme vytvořenou domácí marmeládou. Zabalíme a posypeme skořicí.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone