Ricotta
Ricotta je jemný syrovátkový sýr velice podobný tvarohu. Vyrábí se z kravského, ovčího i kozího mléka resp. syrovátky, záleží na místní tradici. U nás je nejčastěji k dostání z mléka kravského, a to dokonce i od českých výrobců.
Nutriční hodnoty na 100 g: 585 kj, 9 g tuku, 6 g bílkovin, 1,7 g sacharidů.
Ricotta se hodí do slané i sladké kuchyně, v Itálii se s ricottou zachází asi jako u nás se zakysanou smetanou. Přidává se do jídel pro zjemnění chuti, jako bílá čepička dortíkům, dají se z ní vykouzlit jemné pomazánky.
TIP: Vyzkoušejte ricottu jako bílkovinový doplněk k vaší svačince. Dvě lžíce sýru smíchejte s troškou medu a dejte místo šlehačky na celozrnnou buchtu!
Stejně dobře se chodí i do teplé kuchyně na zjemnění omáček a zvýraznění chuti. Je vhodná i na zapékání, vyzkoušejte ji třeba jako náplň do tradičního francouzského slaného koláče quiche.
Česká nebo zahraniční?
Někdo by mohl namítnout, že originál je originál. Na druhou stranu je lepší čerstvá potravina bez konzervantů než nahuštěný kelímek „éčky“. Vždy je třeba hledat kompromis.