Vánoční celozrnný dortík
K vánocům neodmyslitelně patří vůně citrónu, skořice a lahodná chuť mandlí. Vyzkoušejte celozrnný dortík, jehož příprava vám zabere jen chvíli a jehož chutí budou nadšeni i ti, kteří „zdravým“ potravinám neholdují.
TIP: Jednotlivé dílky dortíku ozdobte čerstvou ricottou a získáte tak svačinku s vyváženým poměrem sacharidů a bílkovin!
Suroviny:
1 l plnotučného mléka
400 g sušeného celozrnného pečiva
100 g třtinového cukru
100 g kandovaného ovoce – pomeranč, citrón
100 g nasekaných mandlí
100 g mandlové moučky
2 vejce
skořice dle chuti
muškátový oříšek
zázvor
máslo na vymazání
V míse rozdrobíme suché celozrnné pečivo (může být i chléb, pokud není slaný) a zalijeme vlažným mlékem. Vařečkou rozmělníme větší kusky pečiva a vymícháme na hladkou kaši. Vymačkáme přebytečnou tekutinu a smícháme s kandovaným ovocem, cukrem, vejci, špetkou skořice, špetkou muškátového oříšku, šťávou z čerstvého zázvoru a nasekanými mandlemi. Vše dobře spojíme, těsto dáme do máslem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 150° asi 50 minut.